2 Şubat 2010 Salı

Bambaska Dunya Amerika'da Neler Farkli?

Gozlemlerim (1. bolum )






1-Oncelikle school bus'lardan baslayalim. Butun okul tasitlari resimdeki gibi standart. Trafikte gecis ustunlugune sahipler. Okul olan bolgelerde ozel hiz lambalari var. Resimde de goruldugu gibi school bus'in sol tarafinda stop aciliyor ve ordan araba gecemiyor. Otobusun onunden de bir uzun sopa tarzi birsey aciliyor o da karsiya gecen cocuklari korma amacli. Bir de school bus'i kullanan soferlerin cogu bayan. Oyle rahatlar ki, ilk gordugumde bana garip gelmisti .Bayan soforler sadece bu alanda yoklar. Yani tramvay, sehir ici otobus, ve metrolari da kullaniyorlar...






2-Amerika insanlari, oldukca sicak kanli, guler yuzlu ve kibarlar. Burada bir sey eklemek istiyorum (maalesef zenciler bu ozelliklerin disindalar) Bir sey sordugunuzda sizi anlamak ve cevabini da sizin anlayacaginiz sekilde, anlatmak icin usenmeden caba harciyorlar...Yani degeriniz oldukca yuksek. Sanirim uzun yasamalarinin sebeplerinden biri de, mutlu olmayi basarabilmeleri...





3- Ama gel gelelim hastane ve ilaclar cok pahali...Hatta hastaneler ucuyor adeta. Bir kere giris yapmis olun hastahanelere, sizi her hatirladiklarinda ya da para ihtiyaclari olunca ekstra faturalar geliyor evinize. Oyle az uz da degil. Mesala bir muayene $200 dolar ve eksta doktorun yazdigi ilaclari da ekleyebilriz.
Kisisel sigortaniz yoksa zaten hic hastahaneye gidemiyorsunuz . Allah dusurmesinde, burdakiler olumden ote gidilmez diyorlar :) Tabi bu soylediklerim, benim yasadigim eyalet icin gecerli. Her yerin verdigi hizmet farkli. Burada her eyalat kendi basina bir ulke hukmunde cunku. Soylemek istedigim, CVS PHARMACY'ler marketten sebze meyve alir gibi, insanlarin kendi kendilerine ilac aldiklari yerler. Her ilacin mg. dusuk versiyonu burada mevcut. Yani kendi kendinizin doktoru olup ilac alabiliyorsunuz.




4-Genelde hepimizin bildigi bir durum Amerika'lilarin yemek yeme aliskanliklari ve kilo sorunlari...Her zaman her yerde (otobuste ,tramwayda vs.) fast food yemeden duramiyorlar adeta. Gozlemlerime gore, icecek tuketimleri de oldukca fazla. Garip meyveli renkli su lar, kolalar, degisik meyve mixleri,ozellikle elma suyu ve tabiki starbucks coffee'leri. Ilginc olan baska birseyde su ki, fast food'la birlikde cips yemeleri acayipler dogrusu. Bu sagliksiz beslenmeye bu kilolara sasirmamak lazim.






5- Ve bir diger gozlemim ise, bir cok unlu markayi oldukca uygun fiyatlara bulabiliyorsunuz. Takip ettiginizde her markada ve satilan bir cok magzalarinda ciddi indirimlere denk gelebilyorsunuz. % 70_ % 80'i bile buluyor. Ve bir de unlu markalri satan, yan magzalarda da uygun fiyatlar mevcut. Bu indirimler ozellikle mevsim gecislerinde, sezon basi ve sonlarinda ya da belli gun ve haftalarda oluyor. BU donemde bir cok SALE yazisiyla karsilasmaniz mumkun...




6-Dikkat cekici ozelliklerden biri de trafik duzeni. Oldukca duzenli ve sistemli bir trafik, bol STOP'lu, caydirici cezali kurallar ve duzgun yerlesmis trafik lambalari...Hal boyle olunca sollama yapmak biraz zor hatta imkansiz.(biz sollama konusunda istisnayiz denememek lazimmis cezasi oldukca kabarik) tabi bir de park cezalari var,onlarda az uz degiller. Gecen yazimda bahsetmistim.




7-Ve gordugunuz gibi calimanin yasi yok. Toplum olarak yaslilar cogunluk da. 70-80 yas geneli. Eger cocuklari varsa, kucuk yasta evden ayrildiklari icin kendi kendilerine bakma cabalarindalar ve buna bagli olarak yaslilar calisiyor. Benim gordugum en cok, marketlerde kasiyerlik yapiyorlar.

Devam edecek...

Hiç yorum yok: